1. květen - 20. listopad 2022

V roce 2022 uplyne 80 let od tragických událostí, které se nesmazatelně zapsaly do dějin našeho státu. Panelová výstava připomene období heydrichiády a osudy židovského obyvatelstva z Tábora. Většina příslušníků zdejší židovské komunity odjela dvěma transporty v listopadu 1942 do terezínského ghetta. Ze 167 osob židovského původu přežilo okupaci jen 17 lidí. Dva panely věnujeme základním údajům o 193 osobách židovského původu, které žily v Táboře. Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byl Tábor vybrán jako jedno z devíti míst, kde byly vykonávány popravy. Původní vojenská malorážková střelnice za zdmi kasáren poskytovala ideální prostor pro tento účel. Na táborském popravišti ukončila popravčí četa život 156 osob. Většina z odsouzených si vyslechla trest smrti pro schvalování atentátu.

Výstavu pořádá město Tábor ve spolupráci s Husitským muzeem.

Od srpna byla exteriérová výstava 1942 doplněna o putovní plastiku Restlicht (Zbytek světla) od Wernera Mallyho. Plastika originálním způsobem připomíná lidské osudy, které byly zasaženy pohnutými událostmi v letech 1938–1945. Projekt Restlicht byl představen poprvé v roce 2012 na trienále v Bad Ragazu ve Švýcarsku. Od té doby navštívil mnoho měst v Německu a dvě místa v Čechách (Mikulov 2018, Pacov 2021).

Werner Mally se narodil v tehdejším Československu, v 11 letech spolu se svými rodiči emigroval do Německa, kde vystudoval sochařství na akademii v Mnichově. Za svou tvorbu získal v zahraničí řadu ocenění.

V Galerii U Radnice můžete shlédnout zmenšený model plastiky Restlicht. Jsou zde k prolistování i knihy o Werneru Mallym a jedna z nich věnovaná přímo projektu Restlicht je na prodej (400 Kč, napsána v anglickém a německém jazyce).

Ve středu 2. listopadu v 16:30 proběhne na místě setkání s Wernerem Mallym.